MESTER BIMBA

Mester Bimba tog Capoeira ind i en ny tid. Manuel dos Reis Machado, også kendt som Bimba, siges at have fået kælenavnet efter hans mor indgik et væddemål om hun ville få en pige, og da det viste sig at hun fødte en dreng fik han navnet Bimba (som betyder penis på portugisisk).

I 1928 skabte mester Bimba ”Capoeira regional.” Som han selv beskriver det, er det en ægte kamp som et mix af Batuque og Capoeira Angola, tilsat en kombination af flere kampsport hvori Jiu-jitsu, Judo og Savate indgår. Bimba valgt at udelukke den del hvor den traditionelle arv hvor ifølge ham selv ikke passer ind med menneskefrihed.

Efter revolution i 1930 søgte den ny regering med Getulio Vargas støtte fra folket. I denne periode blev landets ledelse mere moderne og ”open minded” i forhold til populære traditioner. Så Master Bimba kunne nu ansøge om tilladelse til at han i samarbejdet med Bahia kunne åbne det første Capoeira akademi i Salvador under navnet ”Regional Wrestling.” Den brasiliansk forfatter og tidligere disciplin af mester Bimba, Muniz Sodré, ændrede ikke på Capoeiras sjæl, men placerede i stedet sig selv på linje med traditionerne fra de gamle Bahia mestre, ved at genoplive nogle af de aspekter fra Capoeira som var ved at forsvinde i Bahia regionen. En mere objektiv måde at kæmpe på praktiseredes af andre ”Angola” mestre, såsom Waldemar da Paixáo, Onca Preta og mange flere.

Den 12. juni 1996 indstillede Bahia Føderale Universitetet prisen ”Doctor Honoris Causa” til Manuel dos Reis Machado, som var en sort mand der døde 22 år tidligere. Dermed anderkendte universitet Capoeira som en sport der symbolsk og kropsligt inkorporere vores forfædre, og hylder Mester Bimba som en skuespiller og promoter den afro-brasilianske kultur.

HVEM VAR MESTER PASTINHA?

Kort efter Mester Bimba startede sin skole, åbnede Vicente Ferreira Pastinha også en skole hvor ordet Capoeira blev brugt åbent. Hans skole delte undervisning op i hold for børn, mænd og kvinder, og han ville beholde Capoeiras karakteristisk hemmelige teknikker og traditionerne, i stedet for at benytte Capoeira til de meste trænede atleter.

Ud fra disse discipliner udviklede Mester Pastinha stilarten Capoeira Angola, som blandt andet indholdt teknikker med specielle bevægelser i nærheden af jorden/gulvet. Forskellen mellem Capoeira Regional og Capoeira Angola fra de to nye skoler, er ikke noget der overskygger af konsistensen af Capoeira, eller udelukker de mest avancerede niveauer af viden.

Malta de Capoeira - Social Sharing

Del denne side på Facebook ved at klikke på ikonet herunder

Shares